Robert Strayer, subsecretar de stat pentru domeniul Cibernetic, al Comunicaţiilor internaţionale şi Politicilor informatice în cadrul Departamentului de Stat american, a spus, pentru Europa Liberă, că Statele Unite sunt „entuziasmate de potențialul colaborării cu România” în cadrul memorandumului privind 5G semnat în cadrul vizitei președintelui Klaus Iohannis la Washington și că există trei principii pe care România trebuie să le respecte.
„Suntem entuziasmați de potențialul colaborării cu România sub auspiciile memorandumului de înțelegere pentru a ne asigura că operatorii telecom din România și cetățenii români înțeleg pe deplin beneficiile tehnologiei 5G”, a răspuns Robert Strayer întrebării Europei Libere, în cadrul unei teleconferințe cu presa europeană și internațională.
În plus, oficialul american a punctat că respectarea celor trei principii menționate în memorandum ar putea asigura că rețeaua este securizată în fața unor interferențe din partea unui guvern străin. Pe de altă parte, Robert Strayer atrage atenția că aceste trei principii trebuie să fie „complementare” oricăror altor măsuri pregătite la București.
„Sunt trei principii importante legate de vânzătorii de încredere în acel memorandum. Este important să ne uităm la sistemul juridic unde își are sediul vânzătorul, la transparența acționariatului și la istoricul practicilor companiei care vrea să vândă tehnologie 5G. Deci, credem că aceștia sunt factorii importanți legați de încredere pentru a ne asigura că software-ul și firmware-ul nu au elemente compromise injectate de un guvern străin, iar acestea trebuie să fie complementare oricărei alte măsuri de securitate sau testări care urmează să fie introdusă în țări precum România”, a declarat el.
Totodată, Robert Strayer a subliniat faptul că Statele Unite nu pot cere țărilor să interzică unei anumite țări sau unei anumite companii să furnizeze tehnologie 5G. „Ceea ce cerem noi este ca statele să adopte măsuri de securitate care sunt adecvate astfel încăt să le protejeze pe ele și pe cetățenii lor”.
În cele din urmă, potrivit lui Robert Strayer, rămâne la latitudinea statelor să stabilească dacă furnizorul respectiv de tehnologie are sau nu o relație care se poate baza pe încredere cu operatorul telecom: „E o decizie suverană pentru țara respectivă”.
Statul român se pregătește de trecerea la tehnologia 5G, urmând ca, potrivit calendarului anunțat, până la finalul anului să fie organizată licitația pentru această tehnologie. Cu toate acestea, nu există o poziție oficială față de folosirea infrastructurii oferite de compania chineză Huawei, față de care există suspiciuni de spionaj.
Cu toate că a fost semnat în luna august, memorandumul pe 5G nu a fost adoptat de către Guvernul Vioricăi Dăncilă, recent demis prin moțiune de cenzură. Acest lucru a declanșat nemulțumirea Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţi (ANCOM), reglementatorul pieței telecom, cel care trebuie să organizeze licitația pentru atribuirea frecvențelor de 5G, și ministerul Comunicațiilor.
În timp ce Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, atrage atenția că, fără transpunerea în legislație a memorandumului pe 5G cu Statele Unite, licitația nu poate avea loc în acest an, ceea ce ar aduce o gaură la bugetul de stat de 2 miliarde de lei, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, susține că implementarea 5G va începe „cu siguranță” în 2020.
Totuși, ar exista și o cale de mijloc prin care să fie respectate prevederile memorandumului, iar licitația să aibă loc în timp util. Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor în guvernarea Cioloș, ne-a explicat că în cazul neadoptării memorandumului, rezolvarea pentru a ține licitația la timp ar fi reprezentată de menționarea prevederilor din memorandum în caietul de sarcini.
„Licitația poate fi întârziată doar din motive nu foarte temeinice, cum ar fi că nu există încă o lege care să implementeze memorandumul. Pe 5G lucrurile sunt clare. Este nevoie de asumare și nu de pasarea responsabilității de la Autoritate (ANCOM, n.r.) la Guvern și invers”, ne-a spus Marius Bostan.
Pe de altă parte, un alt oficial american, ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, declara recent, la București, că scopul memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este „ca România să devină, să spun așa, «liberă de Huawei»”. Aceasta a declanșat reacția companiei chineze care a catalogat declarațiile oficialului american drept „o acțiune motivată politic împotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României”.
Reprezentanții Huawei au mai amintit că „Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de 3 ori mai costisitoare. În plus, rețelele Statelor Unite nu oferă securitate sporită. În aceste condiții, este ridicolă încercarea guvernului SUA de a forța propagarea unei experiențe de calitate scăzută, către alte țări”.
La nivel european, la începutul lunii octombrie, Comisia Europeană a emis un raport prin care sunt identificate mai multe riscurile de securitate pe care le prezintă rețelele 5G. Printre acestea, apărea menționată și expunerea sporită la atacuri și multiplicarea punctelor de intrare care pot fi folosite de atacatori.
Subsecretarul de stat american Robert Strayer a salutat adoptarea raportului și a atras atenția că „este foarte important ca UE să meargă mai departe cu măsurile de securitate”.
Oficialul american a explicat și că Statele Unite au demarat de aproape un an o campanie globală de informare astfel încât guvernele să afle și potențialele vulnerabilități ale 5G, multe dintre acestea fiind explicate în raportul UE. „De asemenea, am transmis (guvernelor, n.r.) informații tehnice despre rețele, dar pe care nu le vom face publice”.
Cu toate acestea, Germania, de pildă, nu va interzice participarea Huawei la rețelele sale de 5G, în ciuda avertismentelor SUA și ale UE. Robert Strayer a amintit în acest sens că în momentul în care vor fi tehnologii „nesigure” folosite pentru rețelele de 5G, Statele Unite vor fi nevoite să își regândească modul în care dau informații unor state precum Germania.
„Aș mai spune, în ceea ce privește Germania, că Huawei, de exemplu, este sub acuzare în Statele Unite pentru furt de proprietate intelectuală de la T-Mobile, iar T-Mobile este o subsidiară a Deutsche Telekom”, a mai atras atenția oficialul american, care subliniază că totuși trecerea la tehnologia 5G este încă la început, așa că statele mai au timp să introducă mecanismele legale care să le asigure o securitate a rețelelor și a infrastructurii critice.
Facebook Forum