Președintele Pro România, Victor Ponta, fost premier și președinte al PSD a comentat într-un interviu acordat pentru Europa Liberă decizia premierului Ludovic Orban de a exclude Huawei din licitația 5G și de a nu apela la companiile chineze pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și explică de ce el i-a ales pe chinezi pentru obiective strategice.
Victor Ponta spune, pe de o parte, că decizia guvernului Orban privitoare la Huawei este una politică iar în ceea ce-l privește spune că a ales relația cu China pentru că chinezii „erau singurii” și că, chiar și acum „sunt singurii care vin cu banii lor”.
„Hai să fim serioși, problema a fost între administrația americană și cea chineză. Noi dacă suntem puși la mijloc, ținem cu americanii, e normal. Poate cu noua administrație americană lucrurile se vor schimba și nu aș vrea să rămânem noi de fraieri. Domnul Orban a spus ce a zis și administrația americană Trump. Dacă sunt obligat să aleg, înțeleg poziția de a fi alături de America. Altfel, aș dori să avem cât mai repede 5G, avem 5G în București pe tehnologie Huawei și o folosim toți. Poate se înțeleg americanii cu chinezii (…) Eu mi-aș dori ca America cu China să se înțeleagă că e spre binele omenirii. Când se ceartă nu ne e bine."
Cât privește scrisoarea de intenție pe care guvernul condus de el a semnat-o cu o firmă din China, Ponta spune că era un proiect mai vechi și că el doar a încercat să-l pună în practică.
„Dintr-un motiv simplu, ca la Adam și Eva, erau singurii. Și acum sunt singurii care vin cu banii lor. Mi-e clar că nu se mai fac reactoarele 3 și 4, sper doar ca România să compenseze această parte cu alte surse de energie. Ce e rău este că nu se mai face nici exploatarea din Marea Neagră. Așa se face politica, cei care trebuie să mă înjure spun că am semnat cu China, dar au uitat că eu am semnat cu Exxon. Am fost la Houston și am semnat cu Exxon. De aia am devenit imun la chestii politice. Când am semnat cu Huawei sunt un trădător, un monstru, când am semnat eu în 2013 știam eu că o să fie Trump președinte și o să se certe cu China? Toată lumea semna cu Huawei sau China în 2013, toată Europa. Când am semnat cu Exxon, s-a uitat că eu am făcut proiect cu Exxon. Proiectul s-a terminat, din păcate. Nu mai vine Exon. Nu are altcineva capacitatea tehnologică și financiară a lui Exon. Nu vom scoate gaze din Marea Neagră în următorii 10-15 ani. Turcii vor scoate."
Cât privește responsabilitatea fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, de a se opune acestei exploatări în Marea Neagră, Victor Ponta amintește că Mihai Tudose era premier la acea vreme iar Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD, era vicepremier.
„ Mie îmi place că ei au scăpat de toate dând pe Dragnea. Au greșit toți atunci și le-am spus chestia asta. Eram deja dat afară din PSD, puteam să le spun liniștit că își bat joc de un proiect pe care eu l-am pornit. M-am suit în avion de la New York, m-am dus la Houston. Pierderea pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cu exploatarea din Marea Neagră schimbă total strategie energetică a României și din ceea ce putea să fie România, un exportator de energie, rămânem un importator net de energie. E adevărat că prețurile la energie pe plan mondial au scăzut și atunci simțim mai puțin efectul."
El crede că Ludovic Orban este demagog și că aceste proiecte nu se vor face pentru că România ar trebui să contribuie cu 6-7 miliarde de euro, bani pe care nu-i are.
„Vreți părerea mea sau trebuie să fiu demagog ca Orban? Evident că nu se vor face, că e vorba de banii noștri, chinezii veneau cu banii lor. Din banii noștri să dăm 6-7 miliarde, pe care nu îi avem, ca să facem încă două grupuri la Cernavodă, nu se va face. Sper, că nu merită, nu are sens să dai de la buget șapte miliarde de euro pentru două grupuri."
Ponta spune, însă, că România nu are de ales și că, în calitatea sa de partener strategic al SUA trebuie să se poziționeze alături de America, dar că ideal ar fi „pentru omenire” dacă ”încetează acest război commercial, economic și politic” și dacă „intră în niște parametri normali.
„Între un război drept și o pace strâmbă, e mai bună pacea strâmbă”, a conchis Victor Ponta.
Premierul a spus, într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă, că România nu va face un parteneriat cu China pentru dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G.
„Avem un proiect de lege care este aproape gata, așteptăm un nou Parlament, nu avem încredere că actualul Parlament poate să adopte proiectul de lege. Va stabili câteva reguli legate de licitația 5G, proiectul de lege ține cont de Memorandumul care a fost convenit cu SUA și care ne oferă garanții că în urma licitației cu 5G poate să fie selectată o firmă care să nu ne creeze probleme de siguranță națională sau care să nu ne afecteze diferite domenii de activitate", a declarat Ludovic Orban pentru Europa Liberă.
România are un memorandum încheiat cu Statele Unite, în 2019, care interzice participarea unei companii care se află sub controlul unui stat la dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G.
„Legea în sine consfințește prevederile din Memorandum și nu pot să spun 100% că o să fie exclusă, că acum depinde cine vine la licitație. Din punctul nostru de vedere, nu respectă condițiile care vor fi stabilite prin lege", spune Ludovic Orban cu referire la compania Huawei.
Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscurile de securitate pe care le prezintă Huawei, în timp ce Statele Unite își presează aliații să blocheze Huawei de la viitoarele rețelele wireless de mare viteză, spunând că echipamentul companiei ar putea fi folosit de China în scopuri de spionaj. Acuzația a fost respinsă de Huawei și Beijing.
„Huawei este alegerea greșită”, a scris Zuckerman într-un articol de opinie trimis presei românești pe 11 septembrie. „Comuniștii chinezi disprețuiesc libertatea, statul de drept, drepturile omului și adevărul”.
Este de așteptat ca Parlamentul să adopte legislația pentru 5G după alegerile generale din 6 decembrie. O licitație publică pentru construirea rețelelor 5G urmează să fie organizată în 2021.