Noile variante de coronavirus care au fost depistate în Marea Britanie și Africa de Sud au provocat temeri la nivel global într-o perioadă în care se credea că s-a preluat controlul asupra pandemiei prin începerea campaniilor de vaccinare.
Dacă despre ambele tulpini se știe că sunt mai contagioase, nu însă și cu o rată de mortalitate mai mare, despre tulpina din Africa de Sud există temeri că ar putea fi imună la vaccinurile aflate pe piață în acest moment, inclusiv Pfizer sau Moderna.
Oamenii de știință arată că cele două noi variante au suferit mutații la nivelul unei proteine -cheie ceea ce permite virusului să pătrundă și în alte celule.
Mutațiile unui virus sunt chestiuni normale în lumea medicală, toate virusurile, inclusiv SarS-CoV-2 având zeci și chiar sute de variante cunoscute încă de când au început să circule. Majoritatea nu au consecințe, iar câteva pot fi chiar dăunătoare supraviețuirii virusului, dar unele pot face ca acesta să fie mai infecțios sau mai amenințător pentru gazdă - oameni.
Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl găsim în majoritatea colțurilor lumii. Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului. O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară din Spania.
Una este varianta sud-africană numită 501.V2. Varianta sud-africană poartă, printre altele, chiar o mutație proprie numită E484K. Este diferită de o altă variantă descoperită recent în Marea Britanie - cunoscută sub numele de B.1.1.7.
România a inclus Africa de Sud pe lista țărilor pentru care a oprit circulația aviatică și impune carantină de 14 zile la intrarea în țară, prin hotărârea CNSU din 3 ianuarie.
John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford a spus pentru Times Radio că există "un mare semn de întrebare" dacă vaccinurile vor funcționa pentru noua tulpină din Africa de Sud și ar putea "lua mai mult de șase săptămâni pentru dezvoltarea unui nou vaccin".
Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, s-a declarat "extrem de îngrijorat" de noua variantă din Africa de Sud, afirmând că este "o problemă semnificativă".
Specialiștii arată că este prea devreme pentru a stabili cu siguranță, până la finalizarea mai multor teste, dar este extrem de puțin probabil ca mutațiile să facă inutile vaccinurile.
Doctorul Simon Clarke, care este expert în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a declarat pentru BBC că: „Varianta sud-africană are o serie de mutații suplimentare, inclusiv modificări ale unora dintre proteinele de vârf ale virusului, care sunt îngrijorătoare”.
Proteina "spike" este ceea ce coronavirusul folosește pentru a intra în celulele umane. Este, de asemenea, elementul în care sunt concepute vaccinurile, motiv pentru care experții sunt îngrijorați de aceste mutații.
"Acestea provoacă o modificare mai extinsă a proteinei spike decât modificările din varianta britanică și pot face virusul mai puțin susceptibil la răspunsul imun declanșat de vaccinuri", a spus dr. Clarke.
Profesorul Francois Balloux, de la University College din Londra, afirmă că "s-a demonstrat că mutația E484K reduce recunoașterea anticorpilor. Ca atare, ajută virusul SARS-CoV-2 să ocolească protecția imună oferită de infecția sau vaccinarea anterioară".
Dar chiar și în cel mai rău caz, vaccinurile pot fi reproiectate și modificate, dacă este necesar, fiind o chestiune de săptămâni sau luni, spun experții.
În prezent, nu există dovezi care să sugereze că oricare dintre virusurile mutante este mai gravă, iar măsuri precum spălarea mâinilor, păstrarea distanței față de alte persoane și purtarea unei măști rămân cele mai importante pentru oprirea răspândirii virusului.
Noua variantă este deja varianta dominantă a virusului în provinciile din estul și vestul Capului din Africa de Sud. Cazuri au fost deja confirmate și în state îndepărtate precum Austria, Norvegia, Marea Britanie și Japonia.
Cel mai mare risc prezentat acum de noile tulpini provine din creșterea numărului de cazuri, extrem de vizibilă și în Regatul Unit și în Africa de Sud, care duce automat la noi măsurii restrictive dure precum carantina totală. O răspândire la nivel mondial ar pune sub grea încercare capacitatea de rezistență a sistemelor sanitare și ar putea duce la un nou lockdown total precum în primăvară.