O manifestație spontană a început luni seară în Piața Universității din București împotriva candidatului independent Călin Georgescu, după ce acesta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 24 noiembrie.
Campaniile neconvingătoare, comunicarea slabă pe temele de interes pentru alegători, controversele și contrele în care au intrat candidații principalelor partide din România la prezidențiale sunt principalele explicații pentru eșecul lui Marcel Ciolacu și al lui Nicolae Ciucă, fără precedent în istoria formațiunilor lor.
Primul clasat în primul tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu, este considerat o surpriză a scrutinului de duminică. Sociologul Remus Ștefureac a realizat un scurt profil al celui care l-a votat pe candidatul independent.
Nicolae Ciucă și-a anunțat luni, 25 noiembrie, demisia din funcția de președinte al Partidului Național Liberal. El s-a clasat pe locul cinci în turul I al alegerilor prezidențiale. Ilie Bolojan a devenit președintele interimar al partidului.
La ora publicării acestui reportaj, luni dimineață, rezultatele parțiale o plasează pe Elena Lasconi umăr la umăr cu Marcel Ciolacu în competiție pentru locul II. Primul clasat este o totală surpriză: independentul suveranist Călin Georgescu (fost AUR).
Candidatul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, s-a clasat al cincilea în competiția electorală pentru președinția României. PNL a sperat că va ajunge în turul al doilea până în ultima clipă. Rezultatele exit-poll-urilor au dus la cereri de demisie.
Fiesta pe care o promiteau sondajele din campanie în cazul PSD, generată de o victorie detașată în primul tur al prezidențialelor, mai are de așteptat. Închiderea urnelor nu doar că nu a dus la deschiderea vreunei sticle de șampanie, dar a arătat multă nervozitate și chiar îngrijorare în rândul liderilor social-democrați, în frunte cu Marcel Ciolacu. Creditat cu prima poziție, acesta nu s-a bucurat și a părut mai degrabă deranjat de modul cum arată primele cifre.
Călin Georgescu, un inginer agronom în vârstă de 62 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit informațiilor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Luni la ora 9:00, el adunase 2.200.000 de voturi, cu 350.000 mai mult decât al doilea clasat, Elena Lasconi.
În mai multe localități și secții de vot din țară prezența la urne a trecut de 100% încă de la orele amiezii. Explicația: votul pe listele suplimentare, exercitat în altă localitate decât cea de domiciliu.
USR reclamă că sâmbătă, 23 noiembrie, cu o zi înainte de alegeri, mai mulți simpatizanți de-ai săi ar fi fost somați să șteargă postări din social media. Poliția spune că a sancționat cu amenzi și avertismente continuarea propagandei electorale și că printre cei sancționați se numără simpatizanți ai mai multor partide.
Încarcă mai mult
Nici o sursă media