Linkuri accesibilitate

România nu poate face față valului IV de Covid în paralel cu o epidemie de gripă


În România, vaccinul pentru gripa sezonieră se acordă gratuit persoanelor din categoriile de risc, cum ar fi medicii sau persoanele cu boli cronice.
În România, vaccinul pentru gripa sezonieră se acordă gratuit persoanelor din categoriile de risc, cum ar fi medicii sau persoanele cu boli cronice.

Șansele ca sistemul medical din România să facă față creșterii (accelerate în prezent) a numărului de cazuri grave de Covid-19 în paralel cu o epidemie de gripă sunt minime, avertizează specialiștii.

Dublarea, marți, a numărului de cazuri noi de Covid-19 față de media săptămânii anterioare și creșterea constantă a numărului de cazuri grave (675 de internări la terapie intensivă, în 14 septembrie) este doar începutul unei tendințe ascendente a pandemiei de Covid 19, avertizează specialiștii. Ei atrag atenția că efectele începerii școlii se vor face simțite abia în circa două săptămâni.

La asta se adaugă apropiera sezonului de gripă. Deși anul trecut numărul cazurilor de gripă sezonieră a fost mai scăzut decât în anul precedent ca urmare a purtării măștii și spălării frecvente pe mâini, specialiștii recomandă ca și cei vaccinați complet anti-Covid să ia în considerare vaccinarea antigripală.

Sunt lucruri diferite și trebuie să le tratăm ca atare. Sezonul de gripă se apropie și nu avem nevoie de o infecție dublă, cu două virusuri. Într-o astfel de eventualitate, prognosticul pentru pacient e... rezervat”, spune pentru Europa Liberă medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din București.

Potrivit acestuia, România nu își permite nici logistic, nici financiar să aibă, în paralel, o pandemie (Covid-19) și o epidemie (gripă) iar simptomele celor două, care pot semăna, vor complica diagnosticarea și necesarul de circuite medicale.

Dacă un pacient cu SARS-CoV-2, cu o evoluție prelungită, ajunge să facă și gripă, mai ales că va avea în general o imunitate modificată, scăzută prin prima infecție, categoric există riscul să facă o formă severă”, avertizează medicul, care recomandă administrarea vaccinului antigripal, pentru toată lumea, încă din septembrie.

„Nu e o problemă, din punct de vedere medical să ne vaccinăm antigripal din septembrie și să fim pregătiți pentru a începe administrarea dozei trei de vaccin anti-Covid, etapizat, pe categorii de risc, din octombrie”, spune medicul Adrian Marinescu.
„Nu e o problemă, din punct de vedere medical să ne vaccinăm antigripal din septembrie și să fim pregătiți pentru a începe administrarea dozei trei de vaccin anti-Covid, etapizat, pe categorii de risc, din octombrie”, spune medicul Adrian Marinescu.

Și coordonatorul campaniei de vaccinare Covid din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva Covid-29.

Covid-19. Doza trei

Deși vaccinarea anti-Covid a început în România la sfârșitul lunii decembrie, deci acum mai bine de opt luni, medicul Adrian Marinescu nu consideră că administrarea dozei trei este o urgență, spre deosebire de vaccinarea cu prima și a doua doză.

Și Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, că datele științifice cu privire la doza trei sunt încă în evaluare la nivel european, însă „foarte probabil că în prima săptămână a lunii octombrie se va emite autorizarea”. El a explicat că pe lângă acordarea acestei doze persoanelor o imunitate precară (post-transplant, cu terapie oncologică activă, cu afecțiuni imunodeficiente etc.) ca o doză „adițională", ea ar putea fi autorizată simultan ca „doză de rapel" pentru populația generală, pentru cei care s-au imunizat deja, dar nu mai devreme de șase luni de la ultima doză și în special pentru cei care nu au trecut prin boală.

Iar în opinia medicului Adrian Marinescu, nu numărul de infectări ar trebui să fie principalul motiv de îngrijorare în prezent, ci „câte dintre acestea generează forme ale bolii care au nevoie de internare, câte forme severe cu necesar de oxigen și câte pun presiune pe secțiile de terapie intensivă”.

Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași avertizează într-o înregistrare video că medicii asistă la „cel mai sumbru scenariu” al valului patru al pandemiei, în care „toți pacienții care se adresează spitalului au forme severe, critice ale Covid-19”. Este vorba despre persoane tot mai tinere, nevaccinate, spune acesta în apelul în favoarea vaccinării:

Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:56 0:00

Datele prezentate de autorități marți, 14 septembrie, arată că în ultimele 24 de ore au fost raportate 3.929 de cazuri noi de Covid-19, dublu față de media săptămânii trecute și peste estimările îngrijorătoare anunțate de specialiști la începutul lunii.

Peste 80% din cazurile noi s-au înregistrat la persoane nevaccinate, iar varianta Delta a Covid-19 este dominantă, a anunțat, marți, Valeriu Gheorghiță.

În spitale se aflau marți 5.622 de pacienți cu Covid-19, dintre care 675 la terapie intensivă.

Vaccinarea a rămas la un nivel scăzut, cu doar 5.213.307 persoane vaccinate cu schema completă în 13 septembrie.

Pe fondul reticenței față de vaccinarea anti-Covid, este de așteptat ca și cea pentru gripa sezonieră să fie una redusă. Medicul Adrian Marinescu spune că nu se așteaptă ca numărul celor care se vaccinează antigripal să crească față de anii precedenți.

Vaccinul gripal face parte din categoria vaccinurilor anuale pentru adulți și este recomandat în cazul tuturor persoanelor care au peste șase luni si nu au contraindicații. Oricine poate să își achiziționeze acest vaccin de la farmacie, dar, în România, există categorii de persoane care pot primi acest vaccin gratuit:

  • persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice;
  • copii şi vârstnicii instituţionalizaţi;
  • personalul medical;
  • femeile însărcinate;

Vaccinurile gratuite sunt cumpărate de Ministerul Sănătății și distribuite prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică. An după an, însă, campania de vaccinare fie începe cu întârziere, fie cu insuficiente doze.

Întârzierile din sezonul 2020 – 2021 au făcut, spunea recent medicul de familie Emiliana Costiug, ca unii pacienți să nu mai fie interesați de acest vaccin și în condițiile în care discuțiile despre vaccinarea anti-Covid acaparaseră, inclusiv prin teorii ale conspirației, dezbaterile publice. În luna februarie 2020, autoritățile au anunțat că oferă gratui vaccinul gripal pentru întreaga populație pentru acel sezon. Chiar și așa, nu au existat cereri.

Un singur exemplu: în ultimii doi ani am avut o solicitare crescută de vaccin, dar din păcate tranșele de vaccin au venit foarte târziu. Ultimele în februarie, martie chiar, și atunci normal că nu mai era nimeni interesat”, a spus medicul de familie Emiliana Costiug pentru Europa Liberă.

Pentru sezonul gripal 2021-2022, Ministerul Sănătății a achiziționat 2 milioane de doze de vaccin gripal destinate campaniei de vaccinare antigripală gratuită. Valoarea totală a dozelor achiziționate este de 74.533.110 lei (cu TVA), precizează Ministerul într-un răspuns pentru Europa Liberă. Distribuire dozelor de vaccin gripal către unitățile sanitare și către cabinetele medicilor de familie va începe la sfârșitul lunii septembrie, cu o primă tranșă de aproximativ 1.300.000 de doze.

Pentru sezonul anterior, 2020 – 2021, Ministerul Sănătății a achiziționat 3 milioane de doze, după cum anunța în septembrie 2020. În iulie 2021, medicul Alexandru Rafila declara pentru Hotnews.ro că 1 milion de doze au rămas nefolosite.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG