Viitorul secretar general al NATO a fost timp de 14 ani premierul Olandei, șef de partid pentru 18 ani, fost director la Unilever. E supranumit „Teflon Mark”, pentru că iese cu reputația nepătată din scandalurile politice. Și este unul dintre cei care s-au împotrivit cu vehemență aderării României la Schengen.
Saga datei alegerilor prezidențiale, care a fisurat serios Coaliția PSD-PNL, s-a finalizat neașteptat – trei tururi consecutive de scrutin – și într-un mod care contrazice argumentele anterioare. Pe cine avantajează această înțelegere și cum se schimbă jocul pentru prezidențiale și parlamentare?
PSD și PNL anunță că alegerile prezidențiale și cele parlamentare vor fi intercalate. Primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie. Urmează alegerile parlamentare pe 1 decembrie și, pe urmă, turul doi al prezidențialelor, pe 8 decembrie.
După demonstrația de forță, dar fără rezultat, a consultărilor de la Guvern, Coaliția PSD-PNL se întâlnește joi, 4 iunie, să tranșeze data alegerilor prezidențiale și parlamentare. Dincolo de ziua scrutinului, mai multe necunoscute le încurcă socotelile pentru cea mai înaltă funcție în stat liderilor celor două partide.
Georgel Badiu, deputatul AUR proaspăt ales în Comisia parlamentară pentru controlul Serviciului Român de Informații, își menține declarația de acum un an, potrivit căreia „toți ucrainenii de peste 18 ani aflați în România ar trebui urcați în dube și predați”. Șeful Comisiei SRI spune că partidele decid pe cine nominalizează în aceste comisii și nu se face niciun control.
Deputatul Dan Vîlceanu (ex-PNL) a fost pus sub urmărire penală pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice. Acuzațiile penale la adresa acestuia au venit după agresarea deputatului Florin Roman în Parlament, pe 21 mai. Dan Vîlceanu spune că nu se aștepta „că se va ajunge la o chestiune cu Parchetul”.
După două săptămâni de discuții privind data alegerilor prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a abandonat scenariul 15- 29 septembrie și a convocat partidele la consultări, într-un gest neobișnuit pentru un premier. De obicei, președintele face consultări. Dar Klaus Iohannis nu s-a arătat prea interesat de subiect, așa că premierul a preluat frâiele.
Ungaria preia, de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului European. Parlamentul European și lideri UE au încercat să împiedice preluarea președinției, din cauza pozițiilor „iliberale” ale guvernului de la Budapesta. Va fi Viktor Orban un pericol real pentru Bruxelles?
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a anunțat pe 30 iunie, alături de aliații din Austria și Republica Cehă, lansarea unei noi alianțe politice despre care a promis că va domina „rapid” dreapta politică europeană, transmite RFE/RL.
USR a validat noul Birou Naţional al partidului. Din noua conducere fac parte, printre alţii, Clotilde Armand, Allen Coliban, Dominic Fritz, Stelian Ion, Radu Mihaiu, Ionuţ Moşteanu, Claudiu Năsui, Cristina Prună, Vlad Voiculescu.
Alegerile parlamentare anticipate din Franța ar putea aduce la putere partidul de extremă dreapta Reuniunea Națională al lui Marine Le Pen, posibilitate îngrijorătoare pentru această țară și pentru Europa. Este dezavuarea „macronismului” și începutul unei perioade de instabilitate care va marca profund UE.
Încarcă mai mult
Nici o sursă media