România are o legislație haotică privind malpraxisul: nu contează cât de evidentă este culpa medicală, totul se tranșează în instanță, unde procesele durează și peste un deceniu. Și unde, de multe ori, totul pare ca la ruletă. Iată un exemplu.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova – care putea închide Ferma Dacilor încă din 2019 – spune că nu a avut timp să verifice complexul fără autorizații din cauza pandemiei, războiului, dar și a altor tragedii.
După ce la început de iulie 2023 a izbucnit scandalul „azilelor groazei” din Voluntari, miniștrii și autoritățile au promis o reformă profundă și o lege care să schimbe din temelii sistemul de protecție socială a persoanelor vulnerabile. După jumătate de an, reforma mai așteaptă.
Tragedia de la 2 Mai – unde un băiat sub influența drogurilor a ucis doi tineri într-un accident auto – a dus problema traficului și consumului de droguri din România în Consiliul Suprem de Apărare al Țării. Autoritățile au promis reforme. Ce s-a întâmplat concret?
În 2024, previziunile arată o ameliorare a ratei inflației, o creștere economică moderată și o majorare a datoriei publice.
Din 2024 intră în vigoare cote de impozit pe cifra de afaceri la microîntreprinderi, impozitul de minim 1% pentru companiile cu venituri mari, impozit suplimentar pentru bănci. Devine obligatorie e-factura, se introduc noi plafoane de numerar în casierie și se schimbă o serie de cote de TVA.
Muzica populară este o preferință constantă a românilor, iar manelele sunt mult mai apreciate decât acum zece ani, conform unui sondaj Inscop. Mai mulți antropologi explică pentru Europa Liberă ce influențează popularitatea acestor genuri.
Decizia de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen aerian și maritim a fost precedată de un consiliu Coreper al ambasadorilor statelor membre acreditați pe lângă UE. Pentru frontiera terestră, România va negocia cu Austria care impune trei condiții.
România a depășit în 2023 borna de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres. Deși este considerat un an peste medie în privința inaugurărilor, a fost înregistrat un mare eșec. 2024 ar trebui să vină însă cu conectarea A1 (București — Nădlac) de A2 (București — Constanța).
În 2024, schimbările fiscale pentru PFA, profesii liberale și salariați afectează cheltuielile deductibile, modul de calcul pentru contribuțiile sociale și impozitul pe venit.
Trei legi privind autonomia Ținutului Secuiesc au fost respinse în regim de urgență de Coaliția guvernamentală cu câteva zile înainte de finalul anului. Politologii vorbesc de „interese electorale” atât pentru PSD și PNL, cât și pentru UDMR – partidul reprezentantiv pentru comunitatea maghiară.
Încarcă mai mult
Nici o sursă media