Linkuri accesibilitate

Guvernul Dăncilă a dat șase OUG în domeniul Justiției. Fostul premier susține că nu a dat niciuna


Viorica Dăncilă, fostul premier și președinte al Partidului Social Democrat
Viorica Dăncilă, fostul premier și președinte al Partidului Social Democrat

Viorica Dăncilă susține, pentru a doua oară într-o lună, că în timpul guvernării sale nu a fost dată nicio ordonanță de urgență în domeniul Justiției, ultima dată fiind în urmă cu o zi, pentru a-i da replica lui Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, acum în închisoare, care a susținut că Dăncilă, pe atunci premier, ar fi avut inițiativa unor ordonanțe pentru amnistie și grațiere.

Prima oară, pe 3 iunie, Viorica Dăncilă a spus că guvernul pe care l-a condus „nu a dat ordonanțe de urgență în domeniul justiției”, în replică la declarația președintelui Iohannis, care a spus că „PSD a încercat să frângă independența justiției”.

„Aș vrea să fie foarte clar pentru președintele Iohannis, dar și pentru alți politicieni care există în special ca să atace și să critice: ca prim-ministru al României, am susținut o justiție independentă. Guvernul pe care l-am condus nu a dat ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Eu personal nu am intervenit niciodată în justiție pentru că am considerat și consider important ca România să aibă o justiție liberă de influențe politice”, a scris Viorica Dăncilă, pe 3 iunie, pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp, Factual a verificat declarația susținută de Dăncilă și a amintit că Viorica Dăncilă a dat, de fapt, șase ordonanțe în domeniul justiției și a făcut publică lista lor.

  • OUG nr. 90 din 10 octombrie 2018, privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
  • OUG nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.
  • OUG nr. 77 din 5 septembrie 2018 pentru completarea art. 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
  • OUG nr. 7 din 19 februarie 2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
  • OUG nr. 3 din 8 februarie 2019 privind eşalonarea plăţii drepturilor salariale restante pentru unele categorii de personal din sistemul justiţiei
  • OUG nr.12 din 5 martie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei

Cu toate acestea, fostul premier contină să susțină contrariul inclusiv pentru a-și tranșa relația cu fostul ei tutore politic, Liviu Dragnea, pentru a se scutura de responsabilitatea modificării legilor justiției, a căror repunere pe un făgaș normal a fost cerută insistent de forurile europene.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost numit în 29 ianuarie 2018 și înlocuit în 4 noiembrie 2019 de guvernul condus de Ludovic Orban.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG