Guvernul Dăncilă a dat șase OUG în domeniul Justiției. Fostul premier susține că nu a dat niciuna

Viorica Dăncilă, fostul premier și președinte al Partidului Social Democrat

Viorica Dăncilă susține, pentru a doua oară într-o lună, că în timpul guvernării sale nu a fost dată nicio ordonanță de urgență în domeniul Justiției, ultima dată fiind în urmă cu o zi, pentru a-i da replica lui Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, acum în închisoare, care a susținut că Dăncilă, pe atunci premier, ar fi avut inițiativa unor ordonanțe pentru amnistie și grațiere.

Prima oară, pe 3 iunie, Viorica Dăncilă a spus că guvernul pe care l-a condus „nu a dat ordonanțe de urgență în domeniul justiției”, în replică la declarația președintelui Iohannis, care a spus că „PSD a încercat să frângă independența justiției”.

„Aș vrea să fie foarte clar pentru președintele Iohannis, dar și pentru alți politicieni care există în special ca să atace și să critice: ca prim-ministru al României, am susținut o justiție independentă. Guvernul pe care l-am condus nu a dat ordonanțe de urgență în domeniul justiției. Eu personal nu am intervenit niciodată în justiție pentru că am considerat și consider important ca România să aibă o justiție liberă de influențe politice”, a scris Viorica Dăncilă, pe 3 iunie, pe pagina sa de Facebook.

Îți mai recomandăm Klaus Iohannis: Guvernul va repara legile justiției prin proiecte de lege trimise în Parlament

La scurt timp, Factual a verificat declarația susținută de Dăncilă și a amintit că Viorica Dăncilă a dat, de fapt, șase ordonanțe în domeniul justiției și a făcut publică lista lor.

  • OUG nr. 90 din 10 octombrie 2018, privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
  • OUG nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.
  • OUG nr. 77 din 5 septembrie 2018 pentru completarea art. 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
  • OUG nr. 7 din 19 februarie 2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii
  • OUG nr. 3 din 8 februarie 2019 privind eşalonarea plăţii drepturilor salariale restante pentru unele categorii de personal din sistemul justiţiei
  • OUG nr.12 din 5 martie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei
Îți mai recomandăm Îndreptarea modificărilor făcute de PSD legilor justiției, discutată în Comisia Veneția. Secția Specială, nici acum desființată

Cu toate acestea, fostul premier contină să susțină contrariul inclusiv pentru a-și tranșa relația cu fostul ei tutore politic, Liviu Dragnea, pentru a se scutura de responsabilitatea modificării legilor justiției, a căror repunere pe un făgaș normal a fost cerută insistent de forurile europene.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost numit în 29 ianuarie 2018 și înlocuit în 4 noiembrie 2019 de guvernul condus de Ludovic Orban.