Politicienii au început anul cu o serie de beneficii în plus. A fost invocată situația economică, deși aceasta s-a înrăutățit în ultima perioadă pentru toate categoriile din societate.
Un proiect de lege aflat în Senatul Statelor Unite trasează criteriile de care ar urma să țină cont administrația de la Washington în finalizarea și aplicarea viitoarei Strategii de dezvoltare și securitate a regiunii Mării Negre.
Problemele se adună pe masa guvernării, dar coaliția nu este preocupată decât de un singur obiectiv: rocada premierilor. Tensiunile dintre PSD și PNL se acutizează pe măsură ce se apropie data oficială: 25 mai, pe care și unii, și alții ar vrea s-o amâne. Prioritățile momentului par suspendate.
România ar putea pierde miliarde de euro, dacă nu trece testul Comisiei Europene în privința reformelor profunde pe care fie le-a făcut de mântuială, fie le-a amânat prea mult. Cea de-a doua tranșă de 3 miliarde de euro din PNRR nu e încă aprobată, iar pentru cea de-a treia nu avem reformele gata.
Proiectul de lege privind pensiile speciale este blocat, cu o lună și jumătate înainte de expirarea termenului asumat în PNRR. Acesta nu respectă condițiile puse de Comisia Europeană, spun experți și politicieni de la putere și din opoziție. Fără această lege, România poate pierde banii europeni.
PSD anunță că nu susține propunerea ministrului de Interne, Lucian Bode, și a premierului Ciucă privind controversatele pedepse penale pentru tulburarea liniștii publice. Intervievat la Europa Liberă, V. Dîncu spune totuși: „nu am văzut vreo tendință totalitară la Lucian Bode și Nicolae Ciucă.”
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii principalelor partide care compun coaliția de guvernare, se susțin unul pe altul de mai mult timp. Pe ce se bazează această „prietenie” și care este viitorul celor doi?
Ministru al Apărării în momentul invaziei rusești din februarie 2022, Vasile Dîncu spune că în Republica Moldova nu ar exista un pericol iminent din partea Rusiei. Declarația vine imediat după ce președintele R. Moldova, Maia Sandu, a devoalat un plan al Moscovei de a prelua puterea la Chișinău.
România a fost clasată pe ultimul loc din Uniunea Europeană în baremul democrației publicat de The Economist. Diana Filimon, președintele ong-ului Forum Apulum, și Tudor Brădățan, președintele asociației Declic, cred că scorul e parțial justificat.
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat pentru Europa Liberă că Fiscul nu va emite un raport sau o opinie privind plata taxei de solidaritate de către OMV, până ce Finanțele nu vor clarifica legea. Anterior, Heiuș promisese un raport „în maximum două săptămâni”.
Pentru prima oară după o prea îndelungată tăcere, președintele Klaus Iohannis iese din umbră cu declarații despre plagiatul ministrului Bode, „o problemă serioasă”, și despre intențiile sale privind numirea viitorului premier la rotativă. Declarațiile au pus pe jar PNL și coaliția de la putere.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a detaliat pentru Europa Liberă schimbările pe care le va cere România la Bruxelles, în privința Planului de Redresare și Reziliență. Bugetul alocat pensiilor de 9,4% din PIB este printre solicitări. Reforma pensiilor speciale nu poate fi abandonată.
Încarcă mai mult
Nici o sursă media