Așa numitul pol de dreapta despre care vorbesc USR, PMP și Forța Dreptei nu prea a avansat. Au avut loc câteva întâlniri între cei trei lideri, dar nu s-a stabilit nimic concret din punct de vedere politic. USR nu e grăbit. Care ar fi avantajele și dezavantajele unei asemenea alianțe?
În 2022, PSD a fost partidul parlamentar cu cei mai mulți bani: aproape 110 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro). Majoritatea, circa 90%, sunt bani publici, de la bugetul de stat. PNL a avut un total mai mic, dar puțin mai multe venituri proprii decât colegii de coaliție.
Surse din Comisia de Învățământ au declarat pentru Europa Liberă că PSD și PNL au făcut un troc politic. PSD a renunțat la eliminarea examenului de admitere în licee, în timp ce liberalii au renunțat să mai ceară limitarea mandatelor rectorilor.
Frenezia cu care liderii coaliției caută soluții pentru a umple gaura de 20 de miliarde de lei (peste 4 miliarde de euro) din buget arată, dincolo de considerentele financiare, și o poziționare politică în perspectiva rocadei premierilor, dar mai ales a alegerilor de anul viitor.
Liderii coaliției de guvernare caută zilele acestea soluții pentru reducerea cheltuielile bugetare. Printre acestea - înghețarea angajărilor în sectorul bugetar sau supraimpozitarea cumulului salariu-pensie. Dincolo de critici ale opoziției, variantele au provocat deja nemulțumirea sindicatelor.
Un proiect de Ordonanță de urgență a guvernului prevede înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul anului 2022 și eliminarea cumulului pensie-salariu. Sindicatele din Educație și Sănătate sunt nemulțumite de prevederile proiectului de ordonanță și amenință cu proteste și chiar cu greva generală.
Avansat insistent de liberali, scenariul comasării alegerilor din 2024 se discută aprins în Coaliție. Dacă se va bate politic palma, legea trebuie trecută rapid prin Parlament. Mai exact, până la vacanța parlamentară care începe în iunie. Dar marile probleme sunt cele de constituționalitate.
Tabloul vivant al Coaliției de guvernare arată că nu puține sunt frământările care o macină în perspectiva rocadei premierilor și a alegerilor de anul viitor. PSD, PNL și UDMR vor trebui să se așeze multe ore la masa negocierilor pentru a rezolva chestiunea viitorului executiv.
Coaliția de guvernare trebuie să rezolve problema numirilor în câteva instituții-cheie scoase la bătaie în campania de primăvară a împărțirii funcțiilor. Autoritățile din energie și comunicații (ANRE și ANCOM) sunt doar două dintre instituțiile care își așteaptă, de la partide, șefii.
Guvernul a aprobat miecuri schimbarea modalității prin care refugiații ucraineni primesc bani, dar nu a prevăzut sume, criterii și termene. Surse din Executiv au declarat pentru Europa Liberă că nu mai sunt bani în Fondul de Rezervă. Refugiații nu au primit ajutorul promis de trei luni.
Ministrul Dmitro Kuleba nu a putut părăsi Kievul joi dimineață pentru a veni la București, dar a vorbit cu participanții la Conferința dedicată securității Mării Negre prin legătură video. Le-a amintit că țara sa are nevoie de arme și a punctat greșelile făcute de Occident în ultimele decenii.
Desantul „greilor” liberali la București, care au criticat prestația unor miniștri, cerând evaluarea lor, și-a produs efectele. Nicolae Ciucă a spus că e posibil ca unii miniștri să nu mai facă parte din viitorul executiv, după rocadă. Europa Liberă vă prezintă miniștrii cu probleme.
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media