Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au primit mandate din partea PSD și PNL pentru negocierile oficiale în vederea formării viitorului executiv. Protocolul nu va fi respectat, s-a decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat, dar marea împărțeală de abia urmează.
Exact în ziua în care Banca Mondială publica un raport critic privind legea pensiilor speciale, Camera Deputaților a venit pe contrasens și a adoptat un proiect prin care mai inventează o categorie de pensionari speciali. Procedura nu e nouă, deși desființarea pensiilor speciale este jalon în PNRR.
Surse din cadrul Comisiei Europene și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene dezmint respingerea planului RePowerEU al României. Este planul prin care putem primi 1,4 miliarde de euro pentru proiecte menite să ne crească independența și eficiența energetică, finanțat din bani europeni.
Stagiu militar obligatoriu de 3 luni pentru cei între 18 și 22 de ani, tribunale populare, uniforme școlare, Săptămâna Istorică, naționalizarea OMV Petrom și a altor companii strategice sunt câteva din cele 150 de propuneri din programul de guvernare al AUR, lansat joi, la București.
Prim-ministrul Ciucă a pus pe seama marilor contribuabili gaura de 20 de miliarde de la buget. Datele ANAF obținute de Europa Liberă arată altceva. Datoriile marilor contribuabili au scăzut de fapt. Și, oricum, mare parte din datoria care se rostogolește an de an vine de la companiile de stat.
Rocada premierilor și împărțirea funcțiilor în viitorul guvern generează tensiuni în coaliție. UDMR a ajuns până la amenințări cu ieșirea de la guvernare. Motivul? Liberalii vor să le ia cel puțin un minister. Este însă serioasă această amenințare sau doar o strategie în vederea negocierilor?
Mutare spectaculoasă în conducerea unei companii de stat. Valeriu Zgonea, fost lider PSD, ieșit de pe scena politică de aproape opt ani, a revenit în forță la șefia ANCOM. Numirea sa era vehiculată de mai mult timp. Parlamentul a votat, marți, propunerea.
Mai mult de un sfert din partidele înființate în 2022 au platformă naționalistă. Și dacă AUR a dovedit că se poate, în România au apărut și partidele LUP și LEU, dar și explicitele RoExit sau Qanon. Altele mizează pe cuvinte mobilizatoare - patrie, patrioți, unitate, familie.
Simpatia arătată de români refugiaților ucraineni s-a mai stins, arată sondajele de opinie. Guvernul urmează și el același trend, ca dovadă Hotărârea de Guvern care înăsprește condițiile în care refugiați primesc ajutoare din partea statului.
Reforma administrativă a României trebuie să transforme modul de luare a deciziilor în zonele metropolitane și să creeze comune care să ofere servicii mai bune populației, tot mai îmbătrânite, spune expertul în administrație Sorin Ioniță. Scopul nu trebuie să fie reducerea cheltuielilor bugetare.
Așa numitul pol de dreapta despre care vorbesc USR, PMP și Forța Dreptei nu prea a avansat. Au avut loc câteva întâlniri între cei trei lideri, dar nu s-a stabilit nimic concret din punct de vedere politic. USR nu e grăbit. Care ar fi avantajele și dezavantajele unei asemenea alianțe?
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media