Vizita de stat în România a președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier și dialogul cu omologul român, Klaus Iohannis, a confirmat parteneriatul stabil dintre cele două țări. Președintele a călătorit și în două orașe cu moștenire germană, Sibiu și Timișoara.
Negocierile pentru un nou guvern s-au amânat pe termen nedefinit, la fel și demisia premierului Nicolae Ciucă. Greva profesorilor continuă și tensiunile sociale se pot acutiza. PNL a rămas cu cartoful fierbinte în mână. Liberalii și președintele sunt marii înfrânți din perspectivă politică.
România s-a alăturat statelor membre UE nemulțumite că deciziile privind politica externă și securitatea Uniunii Europene sunt luate cu unanimitate de voturi. Dorința este introducerea majorității calificate. Vor fi însă beneficiile, pe termen lung, mai importante decât riscurile?
La câteva zile de când peste 100.000 de profesori au intrat în grevă generală, coaliția de guvernământ a renunțat la negocierile de predare-primire a guvernării, așa-zisa „rotativă” care-i consuma toate energiile.
După o săptămână de grevă a profesorilor, guvernul refuză în continuare orice majorări salariale. Guvernanții spun că nu ar fi bani la buget și că nu le este permisă o majorare de salarii din pricina angajamentelor prin PNRR.
Premierul Nicolae Ciucă spune că decizia de a-și continua mandatul de premier a fost luată după discuțiile din coaliția de guvernare. El a avertizat însă că problemele sistemului de educație nu pot fi rezolvate cu o singură decizie.
Neînțelegeri pe toate fronturile. Ultima ofertă a Guvernului, refuzată de profesori, greva continuă. Rotația nu începe azi, e suspendată. K. Iohannis face glume, N. Ciucă îi roagă pe dascăli să oprească protestele și le transmite că nu poate oferi mai mult, iar M. Ciolacu a fost huiduit.
Mii de profesori au ieșit în stradă joi în marile orașe ale țării. Ei spun că se simt umiliți de bonusurile oferite de guvern și afirmă că vor continua greva până vor obține majorări de salarii și investiții în educație.
De când au fost suspendate public negocierile, nu a mai existat nicio discuție între toți cei trei lideri - Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, spun surse de la vârful UDMR. Joi ar trebui să existe o întâlnire inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, precizează ele.
Guvernul nu pare să aibă soluții pentru a dezamorsa greva generală a profesorilor, chiar dacă și-a luat aliați părinții și elevii, reprezentanții acestora fiind chemați la discuții înaintea sindicatelor.
Negocierile privind rocada de la guvernare dintre PNL și PSD sunt în impas. PSD condiționează negocierile de rezolvarea grevei profesorilor și a reformei pensiilor speciale. De cealaltă parte, PNL cere o tranziție cât mai rapidă și invocă protocolul alianței. Care sunt mizele acestui aparent blocaj?
Cele două legi ale Educației au fost adoptate luni cu votul majorității PSD-PNL-UDMR. Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată că 81 de voturi pentru şi 28 de voturi împotrivă, iar legea învăţământului superior cu 79 de voturi pentru şi 28 impotrivă.
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media