Amendamentele pe care Guvernul Ciucă le aduce legii pensiilor speciale nu rezolvă problema de fond- introducerea principiului contributivității, cerută de Comisia Europeană. Elimină doar câteva categorii de beneficiari de astfel de pensii și are articole pasibile de neconstituționalitate.
La un an de la apariția în presă a legilor securității naționale, nimic nou. Drafturile care păreau să fi răsărit de nicăieri propuneau impunitate și puteri fără precedent pentru serviciile secrete, apropiau relația cu președintele și scoteau controlul civil din ecuație.
Pe 1 iunie, aproape 50 de lideri europeni se întâlnesc în R. Moldova. La castelul Mimi de lângă Chișinău se vor discuta chestiuni de securitate, energie și cooperare. Pentru R. Moldova, confruntată cu influența Rusiei, evenimentul e o recunoaștere a progreselor democratice și pro-europene ale țării.
Europarlamentarii au aprobat joi o rezoluție prin care își afirmă ezitările față de Ungaria și de potențialul guvernului de la Budapesta de a conduce Consiliul European în 2024.
Premierul Nicolae Ciucă i-a demis pe șeful Autorității Vamale Române și pe cel al Agenției Naționale a Resurselor Minerale. Cu o zi în urmă, Lucian Heiuș, șeful ANAF, și-a anunțat plecarea din fruntea instituției. Care este miza acestor demisii/demiteri?
Suspiciunea că serviciile secrete se amestecă în viața politică a României nu s-a stins niciodată după Revoluție, fiind alimentată de diverse „întâmplări” în care au fost implicați șefi ai SRI, politicieni, afaceriști. Ultimul episod de acest gen a avut loc la un restaurant libanez din Capitală.
Vizita de stat în România a președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier și dialogul cu omologul român, Klaus Iohannis, a confirmat parteneriatul stabil dintre cele două țări. Președintele a călătorit și în două orașe cu moștenire germană, Sibiu și Timișoara.
Negocierile pentru un nou guvern s-au amânat pe termen nedefinit, la fel și demisia premierului Nicolae Ciucă. Greva profesorilor continuă și tensiunile sociale se pot acutiza. PNL a rămas cu cartoful fierbinte în mână. Liberalii și președintele sunt marii înfrânți din perspectivă politică.
România s-a alăturat statelor membre UE nemulțumite că deciziile privind politica externă și securitatea Uniunii Europene sunt luate cu unanimitate de voturi. Dorința este introducerea majorității calificate. Vor fi însă beneficiile, pe termen lung, mai importante decât riscurile?
La câteva zile de când peste 100.000 de profesori au intrat în grevă generală, coaliția de guvernământ a renunțat la negocierile de predare-primire a guvernării, așa-zisa „rotativă” care-i consuma toate energiile.
După o săptămână de grevă a profesorilor, guvernul refuză în continuare orice majorări salariale. Guvernanții spun că nu ar fi bani la buget și că nu le este permisă o majorare de salarii din pricina angajamentelor prin PNRR.
Premierul Nicolae Ciucă spune că decizia de a-și continua mandatul de premier a fost luată după discuțiile din coaliția de guvernare. El a avertizat însă că problemele sistemului de educație nu pot fi rezolvate cu o singură decizie.
Încarcă mai mult
© Europa Liberă România 2021
Nici o sursă media