Linkuri accesibilitate

Doi inspectori de la Agenția de Plăți Ilfov, reținuți de procurorii DNA în dosarul „azilelor groazei”


 Andrei Cornel Năstase și Florina Rontescu, inspectori sociali la Agenția de Plăți Ilfov au fost reținuți de procurori și acuzați de abuz în serviciu.
Andrei Cornel Năstase și Florina Rontescu, inspectori sociali la Agenția de Plăți Ilfov au fost reținuți de procurori și acuzați de abuz în serviciu.

Doi inspectori ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, Andrei Cornel Năstase și Florina Rontescu, au fost reținuți joi de procurorii DNA în dosarul „azilelor groazei”, transmite Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ce spun procurorii

Procurorii spun că, în perioada 25 aprilie - 31 mai 2023, Andrei Cornel Năstase și Florina Rontescu, inspectori sociali la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile privind realizarea vizitelor de evaluare la un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.

Cei doi, spun procurorii, ar fi făcut doar o evaluare formală, doar pe baza documentelor oferite de centrul respectiv, privind îndeplinirea standardelor minime de calitate obligatorii.

Mai mult, cei doi inspectori ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat.

De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inspectorii reținuți joi ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.

Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANDPDP), documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv.

Cei doi vor fi prezentați vineri judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Percheziții la centrele lui Godei

​Procurorii DNA au făcut joi percheziții la sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJPIS), a cărei șefă, Nela Decusară, a fost demisă în urmă cu trei zile, și la două domicilii ale unor persoane fizice din București.

Anchetatorii au pornit de la suspiciunea că funcționarii AJPIS l-au ajutat pe Ștefan Godei, patronul „azilelor groazei” să-și acopere neregulile constatate la controalele făcute de instituție la centrele patronate de acesta. Există suspiciunea că funcționarii AJPIS l-ar fi ajutat să-i mute pe cei internați dintr-un centru într-altul pentru a acoperi neregulile din centrele gestionate de Godei.

Ștefan Godei a fost șofer la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea și, în ciuda faptului că traseul său profesional se pliază pe al ei la primărie și Senat, Firea a susținut joi că nu este protectoarea „inculpatului” Godei, acum aflat în arest preventiv.

De asemenea, o investigație a jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media, Buletin de București și Libertatea arată că sora Gabrielei Firea știa despre ororile din „azilele groazei”, deși ministrul Familiei negase că ar ști ceva despre ce se întâmpla în cămine.

Nela Vica Andrieș, sora Gabrielei Firea, a lucrat ca inspector la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Voluntari, nouă luni din cei cinci ani de când e angajată, între aprilie și decembrie 2021.

Cum a început totul

Dosarul azilelor groazei a fost deschis de procurorii DIICOT în urmă cu două săptămâni după mai multe percheziții la cămine de pe raza județului Ilfov.

Zeci de vârstnici neajutorați au fost torturați, înfometați și umiliți, tratați ca o marfă, mutați și manevrați dintr-o locație în alta în beneficiul unei rețele infracționale, anchetate acum de procurorii DIICOT.

În ciuda avertismentelor jurnaliștilor de la Buletin de București și Centrul de Investigații Media și ale Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), de unde au pornit investigațiile în urmă cu doi ani, autoritățile nu au avut nicio reacție în tot acest timp.

În schimb, prin adresa 581/DGJ/31.03.2023 semnată de ministrul Marius Budăi, Ministerul Muncii a denunțat unilateral colaborarea cu CRJ pe motiv că ONG-ul care a semnalat dovezile terifiante ale tratamentelor inumane la care au fost supuși vârstnicii a încălcat normele GDPR, pentru că le-a expus acestora suferința.

Imaginile, spune CRJ, erau însăși dovada modului inuman în care erau tratate persoanele cu dizabilități de la Centrul Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, licențiat de ministerul condus de Marius Budăi.

În schimb, ministrul s-a arătat „contrariat” în prima sa ieșire publică de la izbucnirea scandalului de cât de frumos arată azilele în pozele din dosarele de acreditare, spre deosebire de realitatea din teren.

Atribuțiile ministrului și ale structurilor din subordine îl obligă la verificarea structurilor supuse acreditării.

Anunțul demisiei lui Budăi a fost făcut chiar de premier, la începutul ședinței de guvern de joi.

Demisia lui Budăi a survenit la mai mult de o săptămână de la perchezițiile făcute de procurorii DIICOT la centrele private din Ilfov, susținute cu bani publici, în care au fost torturați, înfometați și umiliți vârstnici și persoane cu dizabilități.

Instituțiile statului au fost sesizate încă din toamna anului 2021 despre ororile din cele trei centre.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG